1. Rosół – weź do termosu
Za najbardziej wartościowy uważa się ten zrobiony na kościach wołowych. Szpik kości skrywa kopalnię składników odżywczych niezbędnych do budowy, regeneracji i wzmacniania odporności.
Na 3 litry rosołu potrzebujesz: 2 pęczków świeżej lub mrożonej włoszczyzny (seler, por, pietruszka, marchew), 2 duże cebule, 2 porcje rosołowe mięsa wołowego z kością, proste przyprawy (sól morska lub himalajska, pieprz, czarnuszka, liść laurowy).
Jak wykonać?
Jeśli unikasz tłuszczu zwierzęcego – odkrój tłuste kawałki. Nalej wody do garnka, w momencie, gdy zacznie się gotować, wrzuć porcje rosołowe i parz je przez około 3 minuty. Po tym czasie wylej wodę i nalej świeżą – przeznaczoną na rosół. Dodaj umyte, obrane i pokrojone drobno warzywa oraz przyprawy. Całość zagotuj i zmniejsz ogień tak, by woda delikatnie bulgotała. Gotuj przez minimum 2-3 godziny – im dłużej, tym bardziej rosół stanie się bardziej aromatyczny, a mięso delikatne. Po zakończeniu gotowania przecedź danie przez sito, w celu oddzielenia warzyw i mięsa od bulionu. Smacznego!
2. Pikantny mix orzechów
Idealna zagryzka na drogę. Przygotuj: ulubiony mix orzechów (polecamy migdały, orzechy włoskie, brazylijskie i pecan), przyprawę curry lub garam masala (odmiana przyprawy indyjskiej zawierająca słodkie odmiany rozgrzewających przypraw), sól himalajska lub morska, zmielony cukier trzcinowy (a jeszcze lepiej - kokosowy), trochę oliwy (lub rozpuszczonego oleju kokosowego).
Wykonanie jest proste:
Podpraż orzechy na suchej patelni często je przerzucając. Po 3 minutach dodaj przyprawę oraz sól. Podrzucaj orzechy, aby jednolicie się obtoczyły. Dodaj oliwę, cukier i ponownie wymieszaj. Kiedy orzechy zaczną lekko brązowieć, zdejmij z patelni i pozostaw do wystygnięcia. Gotowe!
3. Pierożki z kapustą i pieczarkami (wersja wege) lub kabanosem
Jeśli masz więcej czasu i lubisz krzątać się w kuchni, spróbuj tego przepisu.
Składniki na ciasto: 200 gram (1,75 szklanki) mąki, 60 gram masła roztopionego, 1 jajko, 7 gram (1 torebka) suszonych drożdży, sól morska.
Składniki na farsz: masło klarowane (lub olej kokosowy), 1 cebula, pokrojona w drobną kosteczkę, 2 posiekane ząbki czosnku, 1,5 szklanki kiszonej kapusty (odcedzonej), ewentualnie 2 kabanosy, sól morska lub himalajska, pieprz i ewentualnie czarnuszka.
Jak wykonasz:
Obierz pieczarki, pokrój na małe plasterki lub drobne kawałki. Rozgrzej na patelni 2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego. Zeszklij cebulę ale nie pozwól, by się zarumieniła. Dodaj czosnek, a następnie pieczarki. Całość wymieszaj i zdejmij z ognia. Odciśniętą kapustę (bardzo kwaśną należy wcześniej opłukać) umieść w garnku z połową szklanki wody i 1 łyżką tłuszczu. Jeśli nie jesteś wegetarianinem – dodaj posiekanego kabanosa. Całość gotuj przez około 45 minut, aż stanie się miękka. W razie konieczności odcedź i posiekaj. Wymieszaj z pieczarkami i dopraw do smaku.
Przygotuj ciasto - roztop masło w rondelku, mąkę przesiej do miski, dodaj masło i pozostałe składniki. Wyrabiaj masę, dodając czasem po łyżce wody, aż do uzyskania sprężystej i jednolitej struktury. Może to zająć kilkanaście minut, ale dla efektu warto! Rozwałkuj ciasto, wytnij kółka o średnicy minimum 8 cm. Nałóż farsz, posmaruj brzeg roztrzepanym jajkiem i dokładnie zlep. Ułóż na blasze do pieczenia i posmaruj jajkiem. Piecz w temperaturze 180 stopni około 35-45 minut, aż pierożki zarumienią się. Pychota!
4. Mini pizze
Żaden bar szybkiej obsługi ani hot-dogi na stacji benzynowej nie dorówna własnoręcznie wykonanej pizzy.
By zrobić ciasto n 6 małych pizz potrzebujesz: 2,5 szklanki mąki (około 300g), 3 łyżeczki drożdży w proszku instant, 1 łyżeczka soli, nieco ponad pół szklanki (około 190 ml) letniej wody, 2 łyżki oliwy. Wśród dodatków na pizze znaleźć się mogą: koncentrat pomidorowy, tarty ser mozzarella, świeże pomidory, rozgrzewająca papryczka chili, bazylia, oregano, cebula, suszone pomidory, wędlina, oliwa itp.
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól i wymieszaj. Mieszając, stopniowo wlewaj letnią wodę i oliwę. Zagnieć ciasto, wyrabiaj przez kilkanaście minut, aż stanie się jednolite i elastyczne. Przełóż do miski i zostaw pod przykryciem ściereczki w celu wyrośnięcia (około 45 minut). W międzyczasie przygotuj ulubione dodatki, nie zapominając o rozgrzewających przyprawach – papryce i pieprzu. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 – 250 stopni Celsjusza. Po wyznaczonym czasie wyłóż ciasto, uformuj kulę i podziel na 6 kawałków. Każdy kawałek rozpłaszcz w dłoniach i szybko rozciągaj na okręgi (nie używaj wałka!). Placki ułóż na desce posypanej mąką, a następnie dodaj swoje ulubione składniki. Piecz do lekkiego zarumienienia się brzegów pizzy około 10-12 minut. Na końcu przypraw bazylią i skrop oliwą. Smacznego!
5. Krakersy korzenne
Dla tych, którzy unikają cukru i uwielbiają korzenne przyprawy, proponujemy korzenne krakersy, bardzo proste w wykonaniu, rozgrzewające i świetne na drogę. Przepis na 60 małych krakersów: 2 szklanki (około 230 gramów) mąki, 4-5 łyżek oliwy lub oleju kokosowego, ¾ szklanki wody (około 200 ml), 1 łyżka przypraw korzennych, m.in. imbiru, cynamonu, kardamonu, 1 płaska łyżeczka soli morskiej lub himalajskiej.
Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z oliwą, wodą oraz solą. Zagnieć ciasto, aż stanie się jednolite, dodając czasem po łyżce wody (jeśli jest za suche). Ciasto przełóż do miski i zostaw pod przykryciem ściereczki na około 30 minut. Po tym czasie przełóż ciasto na posypaną mąką blat, a następnie rozwałkuj je na grubość około 2 mm. Wykrawaj foremką do ciastek około 5 cm i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka nakłuj widelcem i posmaruj tłuszczem. Możesz dodatkowo doprawić solą. Piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza od 7 do 10 minut, aż ciastka zarumienią się i będą chrupiące.
Istnieją potrawy, które rozgrzeją cię lepiej, niż najgrubsze swetry – spróbuj, są pyszne!